10 Mayıs 2017 Çarşamba

Yeni Başlayanlar İçin Apa Stilinde Kaynakça Yazımı

Apa (American Psychological Association) yazım stili, bilimsel yayınlar için pek çok bilim insanının üzerinde ittifak ettiği referans yazım tarzıdır. Bilimsel yayınların standardize edilmesi için geliştirilmiştir. 

Bilimsel yayınlar için kaynakça hazırlanırken standart ve kolaylık olması açısından her yayın yapan kurum kendi içinde ufak değişiklikler yapsa da Apa yazım stilinin kaynakça hazırlama bölümünden faydalanılarak standart kaynakçalar oluşturulur. Böylelikle kaynağa ulaşma noktasında yaşanılan sıkıntıların önüne geçilmiş olur.

Apa stilinde kaynakça hazırlamak için microsoft word'un otomotik programını kullanmak işimizi hayli kolaylaştırabilir. Adım adım yapılması gerekenler şöyledir;
*Microsoft word' un başvurular sekmesinden kaynakları yönet'e tıklanır.
*Açılan sekmede yeni butonuna tıklanarak kaynak oluştur bölümünün kaynak türü sekmesinden kaynağın türü belirlenerek veri girişi yapılır.
*Veri girişi tamamlandıktan sonra tekrar başvurular sekmesinden kaynakça'ya tıklanarak kaynaklar sayfa düzeninde hazırlanır.
*Başvurular sekmesinde stil Apa Sixth Edition olmalıdır. (Genelde Apa 6 kullanılır, 5 kullanılırsa Apa fifth edition tercih edilmelidir.)

Bir örnek ile açıklamak gerekirse;
yayın üzerinden kaynak girişi yapalım. 















1. Microsoft Word'un başvurular sekmesine tıklıyoruz.
Bu sekme ile açılan Alıntılar ve Kaynakça bölümünde Stil sekmesini Apa Sixth Edition olarak ayarlıyoruz. Daha sonra Kaynakları Yönet butonuna tıklıyoruz.











2.
Kaynakları yönet butonuyla yandaki görsel açılıyor. Ara liste ve geçerli liste arasındaki yeni butonuna tıklıyoruz.











3.
Kaynak oluştur sekmesiyle kaynak türünü (örneğimiz dergi makalesi olduğundan) dergi makalesi olarak alıyoruz. Tüm kaynakça alanlarını göster butonunu da aktif hale getirerek cilt ve sayı gibi detayların da sekmesini görünür hale getiriyoruz. Daha sonra verilerimizi giriyoruz.








4.
 Veri girişi yapılırken birden fazla yazar varsa yazarların isimleri arasına noktalı virgül konulmalıdır (;). Makalenin başlığı, dergi adı, yılı ve makalenin bulunduğu dergide yer aldığı sayfa sayısı [iki sayı arasında tire (-) olacak şekilde] girilir. İkinci görselde ise cilt ve sayı numaralarını görebilirsiniz. Her makalede cilt ve sayı numaraları bulunmayabilir, dergiden dergiye bu durum farklılık gösterebilir.


Veriler girildikten sonra tamama tıklanarak bir önceki sekmeye dönülür.













5.
Bir önceki sekme girdiğimiz veri ile tekrar açılır. Girdiğimiz veri üzerinde ortada bulunan kopyala, sil, düzenle sekmeleriyle tekrar işlem yapabilirken, yeni sekmesiyle bir diğer kaynağımızı girebiliriz. Görselin alt kısmında da gördüğünüz gibi ön izleme bölümünden girdiğimiz veriyi gözden geçirebiliriz. Tüm verileri girdikten sonra kapat sekmesiyle kaynak oluşturma bölümünden tamamen çıkarak word sayfamıza geri dönüyoruz. Tekrar başvurular sekmesinden Alıntılar ve Kaynakça bölümüne geliyoruz ve bu kez Kaynakça sekmesini tıklıyoruz.

6.
Kaynakça sekmesinin tıklanmasıyla karşımıza çıkan pencerede ilk sekme olan Kaynakça'yı seçiyoruz ve otomatik olarak girdiğimiz kaynaklar Apa 6 stilinde word dosyamıza yükleniyor.









7.
Girdiğimiz tüm veriler otomatik olarak Apa 6 stilinde ve ilk yazarın soyadının alfabetik olarak sıralanmış haliyle word dosyamızda listeleniyor (Burada sadece bir veri girildiğinden alfabetik sırayı takip etmemiz mümkün değil).








Muhtemelen zaten bilinen ancak yeni başlayanlar için kaynakça hazırlamanın hatırlatılması gereken bir konu olarak ayrıca bir başlık altında işlenmesi gerektiğini düşündüğümden detaylandırılmış bir kaynakça hazırlama yazısıyla karşıkarşıyasınız :) ... http://www.apastyle.org/ adresinden Apa yazım sitili ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.